Struktura i funkcija kože | Bepanthen

Struktura kože

Bez kože ne bismo bili ono što jesmo. Ona nas štiti od vanjskog svijeta, sudjeluje u održavanju temperature tijela i proizvodnji neophodnog vitamina D, te nam pomaže u interakciji s ljudima koje volimo. No, ujedno je osjetljiva te iziskuje našu njegu i pažnju kako bi ostala zdrava.

Struktura kože

Naš najveći organ sastoji se od tri dijela:

  • Epiderma je površinski sloj kože. Stratum corneum (rožnati sloj) je vanjski sloj epiderme koji ima ulogu fizičke barijere koja štiti tijelo od negativnih vanjskih čimbenika kao što su hladnoća, UV zrake i infekcije. Ostatak epiderme prvenstveno služi stvaranju kožne barijere.
  • Derma je srednji sloj kože u kojem se nalaze krvne žile koje opskrbljuju vanjski sloj. U dermi se nalaze i folikuli dlaka, znojne žlijezde i živčani završeci.
  • Hipoderma je najdublji i najdeblji sloj kože. Tu se nalaze masne stanice koje služe kao zaliha energije i omogućuju regulaciju tjelesne temperature.
žena sa pjegavom kožom

Funkcija kože

Koža je naš najveći organ, koji obavlja čitav niz funkcija. Glavna funkcija kože je zaštita organizma od fizičkih negativnih čimbenika kao što su trenje, kemikalije i infekcije, kao i od štetnih UV zraka. Osim što nas štiti od vanjskih utjecaja, koža je i naš najveći osjetilni organ te kroz živčane završetke u koži primamo brojne informacije o svijetu.   Riječ je o osjetima koji variraju od topline, hladnoće i boli do ugodnog dodira prijatelja i voljenih osoba.

Obitelj se igra na plaži

Još jedna bitna funkcija kože je i regulacija tjelesne temperature. Koža sadrži otprilike 2-5 milijuna znojnih žlijezda, a u vrućim klimatskim područjima moguće je dnevno iznojiti do 10 ili više litara znoja radi hlađenja tijela. U hladnim uvjetima smanjuje se proizvodnja znoja i dotok krvi u kožu kako bi se očuvala toplina u dubljim organima.

Image