Njega dojki

Dojkama je potrebna dodatna njega tijekom dojenja, a pogotovo prvih dana i tjedana dok traje razdoblje prilagodbe.

Prvi dani dojenja ne prolaze uvijek glatko – moguće je istjecanje mlijeka između podoja, bradavice mogu postati bolne i ispucale, a postoji i opasnost od začepljenja mliječnih kanala i bolnih upala. 

Većina ovih problema ipak je privremena, stoga budite strpljivi. Donosimo vam korisne savjete za rješavanje nekih od najčešćih problema.

Nabreklost dojki

Zvuči zastrašujuće, ali riječ je samo o medicinskom nazivu za stanje u kojem se dojke osjetno povećaju uslijed pojave mlijeka, što se obično dogodi nekoliko dana nakon poroda. Uzrok tome je pojačan dotok krvi u dojke, koji može uzrokovati natečenost, otvrdnuće i bol. To se može dogoditi i kasnije u slučaju neredovitog dojenja i nakupljanja mlijeka.

Dobra je vijest da nabreklost dojki obično traje 1-2 dana, a može se ublažiti na sljedeće načine:

  • Dojite često i na djetetov zahtjev: Pobrinite se da dijete ispravno zahvati dojku kako bi ju moglo u potpunosti isprazniti.
  • Masirajte dojke tijekom podoja: Tako ćete pospješiti protok mlijeka i smanjiti oteklinu.
  • Na dojke stavljajte listove svježeg kupusa: Riječ je o narodnom lijeku čija učinkovitost nije dokazana, no stavljanje ohlađenih listova svježeg kupusa na dojke moglo bi djelovati umirujuće.
  • Koristite izdajalicu: Ako dijete dojku ne isprazni dovoljno da vam olakša nelagodu, pokušajte upotrijebiti izdajalicu dostupnu u ljekarnama ili se ručno izdojiti (savjetujte se s patronažnom sestrom).
  • Bolovi: u slučaju bolova obratite se svom liječniku za savjet

Curenje mlijeka iz dojki

Neugodno je kada ste u javnosti i odjednom poput trnaca u bradavicama osjetite refleks ispuštanja mlijeka, koje vam potom promoči majicu, no možete naučiti kako doskočiti ovakvim situacijama.

mama doji bebu
  • U grudnjak postavite jastučiće za dojilje: Perivi ili jednokratni jastučići upit će mlijeko koje iscuri iz bradavica. Redovito ih mijenjajte kako ne bi došlo do infekcije. 
  • Izbjegavajte uske jednobojne majice: Na ovakvim majicama mrlje od mlijeka vidjet će se jače nego na širim majicama s uzorkom. 
  • Koristite školjke za grudi: Riječ je o plastičnim školjkama koje se mogu sterilizirati i koristiti za prikupljanje mlijeka koje curi iz jedne dojke dok dijete dojite drugom. Prikupljeno mlijeko možete čuvati u steriliziranoj bočici u hladnjaku ili zamrznuti u steriliziranoj posudi za led za kasniju upotrebu. 
  • Ponudite djetetu obje dojke: Mlijeko ponekad curi iz dojke ako ona nije ispražnjena tijekom podoja, stoga steknite naviku da djetetu ponudite obje dojke prilikom podoja. 
  • Rukom pritisnite bradavicu kako biste usporili refleks otpuštanja mlijeka: Neke mame tvrde da curenje mlijeka mogu zaustaviti ako rukom pritisnu grudi u trenutku kada osjete refleks otpuštanja mlijeka. 

Uzroci bolnih dojki

Dojenje ne bi smjelo biti bolno, stoga osjećaj boli obično upućuje na neispravan položaj djeteta prilikom podoja, začepljenje mliječnih kanala/mastitis ili bakterijsku infekciju bradavice

Priča jedne mame

Dojke su mi postale nabrekle četiri dana nakon poroda, bile su goleme, crvene i bolne te sam neprekidno plakala od nelagode. Rješenje sam pronašla u čestim podojima, premda su mi u jednom trenu dojke bile toliko tvrde da ih dijete nije moglo pravilno zahvatiti. Nelagodu sam ublažila upotrebom izdajalice i ručnim izdajanjem pod toplim tušem ili u toploj kupki.

 

Izvori

http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/breastfeeding-problems.aspx#mastitis

http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/breastfeeding-positioning-attachment.aspx#close