Ekcem kod djece | Bepanthen

Ekcem kod djece

Kada djeca pate od ekcema, to nije samo bolno i potresno za njih, već je iznimno stresno i teško i za njihove roditelje. Roditeljima je izrazito teško gledati kako njihovo dijete pati dok svrbež i nelagoda remete njegovo raspoloženje i ritam spavanja. Srećom, postoje koraci koje možete poduzeti kako bi se vaše dijete osjećalo bolje.

Simptomi kod djece

Beba sa ekcemom na gležnju

Ekcem se obično manifestira kao crveni osip koji izaziva svrbež i može dovesti do suhe, perutave i ispucane kože. Kod dojenčadi se ekcem najčešće javlja već u prvim mjesecima života i to najprije na čelu, obrazima, bradi ili bedrima. Kod djece starije od dvije godine najčešće se javlja na pregibima kože, primjerice na laktovima, iza koljena i ušiju te na zapešćima, gležnjevima ili šakama.

Uzroci

Ekcem je vrlo česta kožna bolest koja pogađa do 20% djece u svijetu. Unatoč tome, uzroci ekcema su nepoznati, no postoji niz faktora koji najvjerojatnije pridonose njegovoj pojavi.

Koža male djece, a pogotovo koža dojenčadi, osjetljivija je na vanjske utjecaje od kože odraslih osoba i stoga pojavi ekcema često pridonose vanjski, tj okolišni čimbenici. Pojavi ekcema doprinose i iritansi kao što su vunene i sintetičke tkanine, pretjerana toplina ili sapuni, pa čak i slina na djetetovom licu. Ulogu igra i genetska predispozicija, pa su tako istraživanja pokazala da su pojavi ekcema sklonija djeca čiji roditelji ili braća i sestre također boluju od njega.

tata se igra sa bebom

Treći faktor koji utječe na pojavu ekcema su alergije, koje mogu uključivati alergije na hranu ili na vanjske alergene kao što su kućni ljubimci, prašina ili pelud.

Tretiranje ekcema kod djece

Za djecu s ekcemom vrijedi većina preporuka kao i za odrasle osobe, no budući da je dječja koža posebno osjetljiva, savjetujemo vam da se obratite liječniku koji će vam preporučiti najbolje mjere koje možete poduzeti kako biste pomogli djetetu. U međuvremenu vam donosimo nekoliko općih informacija i savjeta koji bi vam mogli biti od koristi.

Svakodnevna kratka kupka u toploj (nikad vrućoj) vodi pomoći će u čišćenju dječje kože i sprječavanju infekcija. Neposredno nakon kupke, važno je hidrirati kožu te održavati tu vlažnost tijekom čitavog dana - proizvodi za hidraciju, posebice emolijensi, mogu ublažiti simptome kao što je svrbež.

Mama masira djete

SAVJETI: Djetetovoj kupki dodajte zobenu kašu koja umirujuće djeluje na kožu.

Važno je spriječiti češanje, jer se time oštećuje površinski sloj kože, što pogoršava ekcem i može dovesti do infekcije. Na djetetove šake možete staviti rukavice za sprječavanje grebanja, koje će, posebice noću, vašem djetetu omogućiti bolji san i spriječiti nesvjesno samoozljeđivanje.

SAVJETI: Ljeti emolijens čuvajte u hladnjaku kako bi nakon nanošenja bolje rashladio i umirio djetetovu kožu.

Ako dijete boluje od teškog oblika ekcema, liječnik vam može preporučiti različite emolijense, terapiju za lokalnu primjenu kao što su kreme na bazi steroida, ili antibiotike kako bi se potpomoglo zacjeljivanje kože i sprječavanje ili liječenje infekcija.

U konačnici, s djetetovim ekcemom lakše ćete se nositi ako utvrdite okidače koji dovode do njegove pojave. Ponekad nećete moći odrediti uzroke razbuktavanja ekcema, no poželjno je da ste svjesni određenih iritansa koji smetaju vašem djetetu, primjerice previsoka temperatura prostora ili upotreba određenih proizvoda. Premda alergije na hranu mogu biti dio problema, prije izbacivanja određenih namirnica iz djetetove prehrane posavjetujte se s liječnikom oko alergološkog testiranja.

Mama drži djete sa ekcemom na licu

Savjeti za roditelje

Kada dijete boluje od ekcema, najčešće je teško ne samo njemu već i roditeljima. Svi roditelji znaju koliko je teško gledati dijete koje pati, a kada je riječ o ekcemu često imate dojam da su stvari izvan vaše kontrole te se samim time osjećate gore.

Međutim, važno je imati na umu da vi niste krivi za to i da je riječ o problemu s kojim se suočavaju i mnogi drugi roditelji. Možete se obratiti i lokalnim udrugama oboljelih od ekcema, koje često imaju grupe za podršku roditeljima, gdje možete razgovarati s ljudima koji imaju slična iskustva i učiti od njih.

Image