Svrbež lica i kožni osipi | Bepanthen

Što uzrokuje svrbež kože lica?

Reakcije na licu, crvene mrlje, svrbež i osip mogu biti uzrokovani nizom različitih čimbenika - kroničnim tegobama, kao što su ekcem, akne i rozaceja, alergijskim reakcijama na nešto što ste konzumirali ili dodirnuli, pa čak i samo osjetljivosti na određenu tvar, primjerice prašak za pranje rublja ili pak sintetičke i grube tkanine. Mogu biti izazvani i vanjskim čimbenicima kao što je pretjerano izlaganje suncu, promjene temperature ili vlažnosti zraka te upotreba klimatizacijskih uređaja. Na kožu može utjecati čak i stres– kliknite ovdje za više informacija o stresu i ekcemu.

Bepanthen Baby mast

Osjetljiva koža općenito postaje sve češće prijavljivan problem odraslih, a brojna ispitivanja provedena tijekom posljednjeg desetljeća pokušavaju ustanoviti zašto.  Srećom, pojavili su se brojni proizvodi posebno namijenjeni osjetljivoj koži.

Razmislite i o posjetu liječniku koji će vam pomoći da utvrdite uzrok svrbeža kože lica i odredite tretman. U nastavku navodimo neke od čimbenika koji mogu pridonijeti svrbežu i nadraženosti kože lica te korake koje možete poduzeti radi ublažavanja tegoba.

osoba sa osjetlivom kožom na čelu

Alergije

Brojne tvari koje unosite u organizam mogu izazvati alergijsku reakciju, a najčešće alergijske reakcije na hranu uzrokovane su mlijekom, jajima, kikirikijem, orašastim plodovima, ribom i školjkama. Ostale alergijske reakcije mogu uključivati i reakcije na prašinu ili pelud, koje se često nazivaju peludnom groznicom ili alergijskim rinitisom. Ako mislite da patite od alergijske reakcije, obratite se liječniku, a za ublažavanje svrbeža možete koristiti i antihistaminske proizvode dostupne u većini ljekarni nakon konzultacije s ljekarnikom.

Ostali vanjski čimbenici

S obzirom na stalnu izloženost lica atmosferskim uvjetima, logično je da ono bude sklonije pojavi svrbeža i nadraženosti. Ekstremne temperature ili pretjerano izlaganje suncu mogu izazvati osip poznat kao osip od vrućine (miliaria rubra) ili opekline. Uvijek koristite sredstvo za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom 30 ili većim te izbjegavajte izlaganje suncu tijekom najtoplijeg dijela dana.

žena stavlja kremu sa sunčanje

Reakcije na kozmetičke proizvode

Učestalost reakcija na kozmetičke proizvode (za kožu, kosu, nokte i oči) je sve veća. Variraju od nadraženosti do pravih alergijskih reakcija, a najčešće se javljaju na licu. Ako imate osjetljivu kožu, nove proizvode prije upotrebe isprobajte na manjem dijelu tijela, a ako posumnjate na alergijsku reakciju na određeni proizvod, prestanite ga koristiti.

Kako ublažiti svrbež i nadraženost

Slično kao i u tretiranju ekcema i drugih stanja kože koje dovode do svrbeži i nadraženosti, osim prethodno navedenih preporuka, postoje i drugi koraci koje možete poduzeti radi ublažavanja tegoba:

  • Ako je ikako moguće, izbjegavajte češanje područja koje svrbi, jer to može pogoršati stanje kože te dovesti do upale ili čak infekcije
  • Tegobe možete ublažiti hladnim, mokrim oblozima, a u slučaju suhoće nanesite hidratantno sredstvo dok je koža još vlažna
  • Koristite blage sapune i sredstva za čišćenje te izbjegavajte proizvode koji sadržavaju jake mirise. To uključuje i sredstva za pranje rublja
  • Nanošenje krastavca na lice može povećati vlažnost te rashladiti i osvježiti kožu lica
  • Lice uvijek umivajte toplom, a ne vrućom vodom
Image