Tretiranje ekcema na licu | Bepanthen

Kako tretirati ekcem na licu?

Ekcem se najčešće javlja na mjestima sa slabijom „zaštitnom barijerom kože“ (mjestima s osjetljivijom kožom), zbog čega se u mnogih ljudi ekcem pojavljuje upravo na licu i vratu.  Kao što oboljeli od ekcema dobro znaju, razbuktavanje ili kronični ekcem na licu može izazvati fizičke i emocionalne tegobe.

Ako ekcem lica negativno utječe na vaš život, liječnik vam može preporučiti različite vrste terapija. To mogu biti kreme za površinsku primjenu, kao što su kreme ili masti na bazi kortikosteroida te lijekovi za peroralnu primjenu koji ublažavaju upalu ili svrbež, ili čak alternativne metode, kao što je terapija svjetlom. Hoćete li se podvrgnuti nekoj od spomenutih metoda ovisi o vama, no postoje i drugi koraci koje možete poduzeti u svakodnevnom životu kako biste lakše kontrolirali ekcem lica.

Muškarac sa iritiranim kožom na licu

Plan njege kože

Kao što vjerojatno znate, jedan od glavnih simptoma ekcema je suha koža. Kada je koža suha, njezina zaštitna barijera nije dovoljno jaka te ona brže gubi vlagu i sklonija je upalama i infekcijama.  Stoga je u borbi protiv ekcema ključna upravo hidracija kože.

Za očuvanje vlažnosti kože mogu se koristiti emolijensi, sredstva za hidraciju koja sprječavaju gubitak vode i štite kožu, a mogu se nanositi nekoliko puta dnevno (u skladu s uputama proizvođača ili liječnika), po mogućnosti nakon tuširanja, kada je koža vlažna. Postoje različite vrste emolijensa, od zamjena za sapun do masti, koje mogu sadržavati čitav niz različitih djelatnih tvari. Možda će vam najviše odgovarati upotreba različitih emolijensa ovisno o dobu dana, primjerice težih masti navečer i laganijih krema tijekom dana.

Još nekoliko savjeta za njegu kože

 • Izbjegavajte često dodirivanje lica kako biste spriječili širenje infekcija i nadraživanje kože.
 • Redovito perite kosu, jer masna kosa u dodiru s licem može pogoršati kožne tegobe.
 • Budući da je koža lica izloženija vanjskim utjecajima, možda ćete njegu kože morati prilagoditi promjenama temperature ili vlažnosti zraka.
 • Ako koristite proizvode u posudici, a ne u tubi, vadite proizvod čistom žlicom, a ne prstima ili rukama.
 • Kožu uvijek sušite laganim tapkanjem, a ne trljanjem ručnikom.
 • Tuširajte se toplom (ne vrućom) vodom.
Žena se umiva

Šminka

Ako se redovito šminkate, vjerojatno ste primijetili da neki proizvodi mogu pogoršati simptome ekcema, umjesto da ih prekriju. Proizvode koji vam najbolje odgovaraju vjerojatno ćete pronaći tek nakon nekoliko pokušaja i pogrešaka, jer  se oni razlikuju od osobe do osobe, ovisno o njihovim željama i tipu kože, no postoje stvari na koje biste trebali pripaziti. Preporučuje se da uvijek isprobate proizvod prije nego ga počnete redovito koristiti kako biste se uvjerili da on neće izazvati reakciju ili nadraženost kože.

 • Koristite hipoalergene kozmetičke proizvode koji su namijenjeni osjetljivoj koži i ne potiču stvaranje mitesera i akni.
 • Mirisi često izazivaju nadraženost, stoga koristite proizvode koji uopće ne sadrže mirise, umjesto proizvoda koji nisu parfimirani jer neparfimirani proizvodi mogu ipak sadržavati mirise. 
 • Mnogima koža reagira na konzervanse u proizvodima.
 • Kozmetičke proizvode koristite prema preporukama proizvođača – šminku za oči trebali biste mijenjati svaka tri do četiri mjeseca, jer oči su posebno osjetljive.
 • Šminka na bazi vode ili topiva u vodi lakše se uklanja i time manje nadražuje kožu. 
 • Šminku uvijek nanosite čistim rukama, a kistove za šminkanje redovito čistite.

Za tretman kožnih reakcija obratite se liječniku koji će vam dati informacije o mogućim terapijama, kao što su kreme na bazi kortikosteroida, koje su dostupne u ljekarnama na liječnički recept. Osim toga, tijekom oporavka od reakcije ne preporučuje se izlaganje suncu.

Ekcem na dječjem licu

Ekcem je jedna od najčešćih kožnih tegoba, koja pogađa do 20% djece u većini dijelova svijeta. Kod djece se ekcem obično javlja na licu ili tjemenu, a simptome dodatno pogoršavaju slina, ljetne vrućine i zimske hladnoće, alergije ili doticaj s iritansima, kao što su sapuni i određene vrste tkanina. Za djecu oboljelu od ekcema vrijedi većina preporuka kao i za odrasle, uključujući redovito kupanje u toploj vodi i nanošenje proizvoda za hidraciju. Međutim, s obzirom na posebnu osjetljivost dječje kože, preporučujemo vam da se obratite liječniku koji će vam dati najbolje savjete za vas i vaše dijete.

Image