Istinite činjenice o dojenju i gubitku težine nakon poroda

Istina o dojenju i gubitku težine

Donosimo vam pravu istinu o tome što možete očekivati, a što ne

Dojenje sagorijeva kalorije i za neke žene predstavlja najlakši način da brzo izgube trudničke kilograme. No to ne vrijedi za sve. S time se slaže i nutricionistica Sarah Coe iz udruge British Nutrition Foundation: „Uvriježeno je mišljenje da će vam dojenje pomoći da se brže vratite na težinu koju ste imali prije trudnoće. Dojenje sagorijeva višak masnoće nakupljen tijekom trudnoće, no koliko težine ćete izgubiti i kojom brzinom ovisit će o tome koliko dodatnih kalorija unosite u organizam i koliko ste kilograma dobili.

mama doji bebu

Rosemary Dodds, viša savjetnica u udruzi National Childbirth Trust i nutricionistica, savjetuje: „Većina žena prirodno gubi kilograme tijekom dojenja, stoga ne trebate žuriti s dijetom.“ I zato budite blagi prema sebi i dajte svom tijelu dovoljno vremena da se oporavi od trudnoće, poroda i iscrpljenosti koju sa sobom nosi briga o prinovi.

zdjelica sa žitaricama

P: „Trebam li unositi više kalorija ako dojim?“

O: „Ženama koje isključivo doje svoje dijete prvih šest mjeseci preporučuje se unos dodatnih 330 kalorija na dan, no to varira i ovisi o čimbenicima kao što su količina proizvedenog mlijeka i zalihe masnoće stvorene u trudnoći“, ističe Sarah Coe.

P: „Zašto neke žene gube kilograme brže od drugih?“

O: „Žene koje brzo gube težinu imaju kalorijski deficit, što znači da kod njih dolazi do sagorijevanja masnoće radi proizvodnje mlijeka. Druge pak unose više kalorija nego što je potrebno, zbog čega neće izgubiti na težini dok ne počnu jesti manje ili se ne vrate uobičajenoj tjelovježbi”, kaže dr. Carrie Ruxton, dijetetičarka u organizaciji Health Supplements Information Service.

P: „Možete li mi dati neke savjete o zdravoj prehrani tijekom dojenja?“

O: „Pijte puno tekućine jer ćete tako umanjiti glad. U kući ne držite nezdrave grickalice. Zdrave grickalice uključuju: sušeno voće, prirodni jogurt, zobene kekse i žitne pahuljice“, ističe dr. Ruxton.

P: „Smijem li ići na dijetu dok dojim?“

O: „Rigorozne i pomodne dijete nisu dobra ideja. Neka vam cilj bude postupan gubitak težine uz zdravu prehranu i polagano povećanje intenziteta tjelovježbe. Gubitak težine od najviše 0,5-1 kg tjedno siguran je za dojenje“, kaže Rosemary Dodds.

vježbanje

P: „Hoću li uz dojenje brže izravnati trbuh?“

O: „Mnoge žene gube težinu tijekom dojenja, jer ono sagorijeva kalorije, no neće nužno izravnati vaš trbuh. Za oblikovanje tijela bolja je tjelovježba“, kaže Rosemary Dodds.

P: „Mogu li započeti s tjelovježbom dok dojim?“

O:  „Prije početka vježbanja koje bi opteretilo zglobove ili mišiće, bilo bi dobro pričekati kontrolni pregled šest tjedana nakon poroda“,  ističe Rosemary Dodds.

Najbolja tjelovježba za novopečene mame je svakodnevna šetnja s djetetom - nastojte da ona traje 30-60 minuta - u kombinaciji s vježbama za jačanje mišića, kao što je pilates.

Image