Kako se nositi s ispucalim bradavicama i moguća rješenja

Kako se nositi s ispucalim bradavicama?

Dojenje je najbolje za vaše dijete, no ako ćemo biti potpuno iskreni, ono ne ide uvijek glatko pa ćete se možda suočiti s problemima kao što su bolne i ispucale bradavice.

grli bebu

Ako ste naišli na spomenutu prepreku, nemojte paničariti; riječ je samo o jednoj fazi koju ćete prebroditi. Otprilike svaka treća mama susreće se s ovim problemom, koji se može brzo i lako riješiti. Samo nemojte patiti u tišini, već se za pomoć obratite patronažnoj sestri ili liječniku.

U čemu je problem?

Bradavice su vam bolne, a ponekad čak i ispucale i krvave. Osjećate bol tijekom dojenja, a u slučaju infekcije i između podoja. To nije baš ono što ste očekivali...

Koji su uzroci ispucalih bradavica?

Postoje brojni mogući uzroci:

  • TEHNIKA DOJENJA: Ovo je najčešći uzrok ispucalih bradavica. Budimo iskreni, nitko od nas u početku ne zna doji li ispravno, već improvizira jednim okom prateći priručnik o njezi djeteta. Premda ne postoji točno određen položaj za hranjenje koji svima odgovara, važno je da vam dijete ne žvače bradavicu i tako uzrokuje bol.
mama leži sa bebom na krevetu

Što učiniti?

  • Postavite dijete na dojku pravilno : U osnovi, kada hranite dijete, dojku trebate podići i staviti djetetu u usta bradavicu te što više donjeg dijela areole (roskasto- smećkasti dio oko bradavice). Informacije o ispravnom postavljanju djeteta pronađite na poveznici www.bestbeginnings.info ili u video isječcima na YouTubeu. Ako ste rodili carskim rezom, možda ćete trebati više pomoći.
  • Nastavite s dojenjem ako je to ikako moguće: Istraživanja pokazuju da se u slučaju prekida dojenja ili izdajanja na nekoliko dana smanjuje vjerojatnost da ćete dugoročno nastaviti s dojenjem.
  • Koristite kremu: Proizvodi kao što je Bepanthen baby mast pomoći će u njezi bradavica i ubrzati oporavak. Jedno je ispitivanje čak pokazalo da nanošenje toplih (ali ne vrućih) vrećica čaja ili tople vode nakon podoja može umanjiti bol u bradavicama. 
  • Koristite školjku za grudi: Uporaba je posebno dobrodošla kod problema s bolnim i ispucalim bradavicama.
mama drži novorođenče

Kome se obratiti za pomoć?

Zamolite patronažnu sestru da vam pokaže kako dijete postaviti u ispravan položaj. Osim toga, možete se obratiti savjetnicama za dojenje u nacionalnim udrugama koje podupiru dojenje.

  • Infekcija kandidom (soor): Ako se bol u bradavicama pogoršava nakon podoja i traje do sat vremena, možda se radi o infekciji kandidom (kvasnicom). Riječ je gljivici koja je prirodno prisutna na nekim dijelovima kože. Novorođenčad često razvija infekciju usta poznatu pod nazivom soor, koju može dojenjem prenijeti na majku. Bradavice mogu izgledati blijedo i blago natečeno te imati sjaj, ili biti ispucale i crvene ili izgledati normalno.

Savjet jedne mame:

Nakon četiri dana počela sam se boriti s ispucalim bradavicama. Obratila sam se patronažnoj sestri koja mi je pokazala kako Lily postaviti u ispravan položaj te sam nastavila s dojenjem. Zapravo mi je pomoglo nanošenje malo vlastitog mlijeka na areolu nakon podoja. Ono sadrži veliku količinu antitijela koja pomažu u zacjeljivanju bradavica.

Anna, majka četveromjesečne Lily

Što učiniti/kome se obratiti za pomoć?

Obratite se liječniku ili patronažnoj sestri za potvrdu dijagnoze. Liječnik vam može propisati kremu protiv gljivica koja se nanosi i na bradavice i u djetetovu usnu šupljinu (nakon podoja). Nastavite s dojenjem, perite ruke nakon promjene pelena i sterilizirajte dude varalice.

Bakterijske infekcije

U trećini slučajeva bol u bradavicama uzrokuje bakterija Staphylococcus aureus koja se nalazi na koži, a nakon što dospije u pukotine na bradavicama uzrokuje upalu. Simptomi uključuju bol ali i svrbež dojke, vrućicu i simptome nalik gripi te iscjedak iz bradavica.

Što učiniti/kome se obratiti za pomoć?

Obratite se liječniku za savjet o najboljem načinu liječenja. Možda će biti potrebna upotreba antibiotika. Jedno je ispitivanje pokazalo da je kod 79% žena s ispucalim bradavicama te infekcijom bakterijom Staphylococcus aureus upotreba oralnih antibiotika dovela do poboljšanja stanja, dok je samo kod njih 5% došlo do razvoja mastitisa (upale tkiva dojki uzrokovane zastojem mlijeka). Za usporedbu, bez primjene antibiotika kod samo 9% žena došlo je do poboljšanja stanja, dok je kod njih 30% došlo do pojave mastitisa.

Dodatni savjeti: Nemojte bradavice prekrivati odjećom dok nisu potpuno suhe, izbjegavajte grube sapune te nakon svakog podoja promijenite jastučiće za grudi.

Ostali problemi s dojenjem

Dojilje često pogađa mastitis, medicinski naziv za bolne i upaljene dojke. Simptomi mastitisa uključuju toplu i osjetljivu kožu dojki, crvene mrlje bolne na dodir, povišenu temperaturu i simptome nalik gripi.

  • Uzroci: Mastitis je uzrokovan začepljenjem mliječnih kanala koje se javlja uslijed nepotpunog pražnjenja dojke prilikom dojenja ili preskakanja podoja.
  • Što učiniti: Kako biste otvorili začepljene mliječne kanale, na dojku nanesite topli oblog i time potaknite protok mlijeka na početku dojenja. Kako biste ublažili upalu, djetetu najprije ponudite bolnu dojku, masirajte područja s otvrdnućima da potaknete protok mlijeka te se nakon podoja do kraja izdojite.
  • Kome se obratiti za pomoć: Ako se simptomi ne povuku u roku od 12 do 24 sata, obratite se liječniku, jer će vam možda trebati antibiotici.
Image