Saznajte više o pelenskom osipu | Bepanthen

Saznajte više o pelenskom osipu

U Bepanthen timu razumijemo da ništa nije vrjednije od vaše djece i baš zato već više od 70 godina brinemo o njihovoj prekrasno nježnoj koži. Bebina je koža tanja, mekša i puno osjetljivija od kože odrasle osobe. Ima i veću pH vrijednost, što ju čini osjetljivijom na iritanse. Premda je riječ o pojavi koja je neugodna i za dijete i za roditelje, pelenski osip izrazito je čest te se uz odgovarajuću njegu lako tretira.  Ako vaše dijete ima pelenski osip, nemojte misliti da ste nešto krivo napravili - to se događa svima nama.

mama govori sa bebom

Udruživanjem znanstvenih vještina i strasti prema brizi za zdravlje obitelji, Bepanthen tim razvio je Bepanthen Baby mast za zaštitu dragocjene bebine kože koja ne sadrži konzervanse, mirise ni boje.

Što je pelenski osip?

Pelenski osip može se pojaviti u bilo kojem trenutku tijekom razdoblja nošenja pelena. Većina beba u tom će periodu razviti pelenski osip, koji se obično manifestira kao crvenilo, rane, otekline ili mrlje na djetetovoj guzi, bedrima ili spolovilu. Zahvaćeni dijelovi kože mogu biti i vrući na dodir.

Mama drži djete za ruko

Bepanthen Baby mast posebno je razvijena za zaštitu nježne bebine kože od uzroka crvenila u pelenskom području. Sadrži lanolin, i  provitamin B5 koji nježno potiče prirodno zacjeljivanje kože te ju održava mekom i vlažnom.

Kako pelenski osip utječe na dijete?

Beba se može doimati uznemireno, plakati prilikom kupanja ili dodira te se noću često buditi zbog nelagode.

Uzroci pelenskog osipa

Najčešći uzrok pelenskog osipa je kombinacija prljave pelene i trenja. U dodiru s prirodnim, ali nadražujućim kemijskim tvarima prisutnima u zdravoj  mokraći te iritansima i enzimima iz stolice, osjetljiva bebina koža postaje nadražena i krhka.

Stanje dodatno pogoršava čvrsto stisnuta pelena koja se trlja o kožu te tako uklanja zaštitne kožne lipide i zaustavlja protok zraka. Ako se ne tretira, pelenski osip može dovesti do gljivične infekcije, kao što je infekcija koju uzrokuje candida albicans. Kožu mogu nadražiti i neke vrste vlažnih maramica i proizvoda za čišćenje.

Beba plače pri promjeni pelena

Pelenski osip češće se javlja:

  • ako je dijete prijevremeno rođeno
  • ako je dijete bolesno
  • ako se dijete oporavlja od cijepljenja
  • ako dijete uzima antibiotike
  • ako dijete ima proljev
  • ako dijete prelazi na krutu hranu
  • ako je dijete sklono nasljednom ekcemu
Mama menja pelenu

Kada posjetiti liječnika?

Zapamtite da je pelenski osip izrazito čest i u većini se slučajeva brzo povlači uz odgovarajuću njegu i malu pomoć Bepanthen Baby masti. Ako se nakon nekoliko dana osip proširio izvan pelenskog područja, ako je koža popucala, a iz rana curi iscjedak ili  dijete ima vrućicu, možda je došlo do infekcije. Ovi su simptomi također vrlo česti i nisu nužno razlog za brigu, no trebali biste se obratiti liječniku.

Image