Njega kože nakon poroda proizvodima Bepanthen

Njega kože nakon poroda

Kao što zasigurno već znate, trudnoća se može odraziti na vašu kožu. Dok neke žene naprosto zrače svih devet mjeseci, druge se bore s razbuktalim ekcemom, odnosno suhom kožom, i/ili aknama, tj. pojavom mitesera i bubuljica. Štoviše, jednom kada rodite, spomenuti problemi ne nestaju preko noći.

Kap koja će preliti čašu može biti trenutak kada prvi puta ugledate zastrašujuće crvene strije na trbuhu. Većina ovih problema s vremenom će se povući, no mi vam donosimo savjete kako ih riješiti.

Strije

mama drži bebu

O čemu je riječ? Kod osam od deset žena u trudnoći se javljaju strije (medicinski naziv je striae gravidarum) uzrokovane hormonskim promjenama i rastezanjem kože. Uslijed naglog rastezanja dublji slojevi kože postanu vidljivi kao crvene/ljubičaste linije. Uske linije najčešće se javljaju na trbuhu, bedrima i grudima. Kada ih prvi puta primijetite, mogu izgledati prilično šokantno, ponajprije zbog svoje zastrašujuće crveno-ljubičaste boje.

Dobra vijest je da s vremenom ipak izblijede do svijetlo ljubičaste ili srebrnkaste boje, premda to može potrajati godinama. 

Prevencija: Trudničke strije uzrokovane su rastezanjem kože uslijed brzog porasta težine i hormonskih promjena. Ne postoji način prevencije koji jamči uspjeh, no može pomoći uravnotežena prehrana i postupno dobivanje na težini. Nekim ženama pomaže i nanošenje hidratantne kreme. 

Kako ih liječiti? Kreme protiv strija sadrže sastojke koji njeguju kožu i održavaju je mekanom i elastičnom. U težim slučajevima moguća je laserska terapija. Strije je moguće ublažiti i nanošenjem uljnih kapsula vitamina E na kožu.

Ekcem / suha koža

O čemu je riječ? Ekcem (poznat i pod nazivom atopijski dermatitis) je stanje u kojem je koža izrazito suha te se na njoj javljaju suhe, perutave mrlje koje izazivaju svrbež te pucanje kože. Svrbež može potaknuti češanje i tako pogoršati upalu i iritaciju. Mnogim ženama stanje se pogoršava u trudnoći, premda se u nekim situacijama simptomi mogu ublažiti. 

Kako ga liječiti? Liječnik vam može propisati kreme ili masti za ublažavanje ovih tegoba, a ponekad i proizvode za sprječavanje razbuktavanja stanja i smanjenje upale.

Akne

O čemu je riječ? Akne su česta kožna tegoba koja uzrokuje pojavu mitesera i bubuljica, s kojima se većina nas u nekom trenutku suočava. Obično se javljaju u pubertetu, no mogu se javiti i kod odraslih osoba te se posebno razbuktati tijekom trudnoće. Akne se javljaju kod ljudi čije su žlijezde lojnice (zadužene za proizvodnju masne tvari) posebno osjetljive na hormon testosteron, koji je prisutan u krvotoku i muškaraca i žena.

Kako ih liječiti?

  • Bezreceptni proizvodi: Možete koristiti kreme, gelove i proizvode za čišćenje kože kako biste uklonili nečistoće i smirili upalu. 
  • Lijekovi koji se izdaju na recept: Kod teških oblika akni obratite se za savjet liječniku koji će vam propisati odgovarajuću terapiju.

Melasma

O čemu je riječ? Riječ je o tamnim mrljama na koži koje se tijekom trudnoće javljaju na licu, vratu i rukama zbog povećane razine estrogena i kožnog pigmenta. 

Kako je liječiti? Melasma se najčešće sama povlači kroz nekoliko mjeseci, stoga budite strpljivi. Može vam pomoći i upotreba kozmetičkih krema za prekrivanje nepravilnosti, koje su dostupne u ljekarnama. No ako se tamne mrlje ne povuku i počnu vam smetati, dermatolog vam može propisati kreme za izbjeljivanje kože, kemijske pilinge ili lasersko liječenje.

Ostale kožne tegobe:

  • Proširene kapilare: Ove tanke crvene mrežaste tvorbe poznate su kao proširene kapilare i povlače se nakon poroda. 
  • Podočnjaci: Kratkoročni uzroci podočnjaka uključuju stres, nedostatak sna i dehidraciju, a sve navedeno lako se može ispraviti spavanjem, odmorom i uzimanjem dovoljne količine tekućine. 
  • Linea nigra: Riječ je o tamnoj liniji koja se ponekad javlja na trudničkom trbuhu i povlači nekoliko tjedana nakon poroda.

Priča jedne mame:

Akne, mitesere i bubuljice imala sam u pubertetu, no u trudnoći su ponovno buknule te sam, na valstiti užas, na dan poroda imala nekoliko velikih akni. Srećom, uspjela sam ih isušiti kremama protiv akni i prekriti korektorom. Imala sam i vrlo izražene strije, zastrašujuće crvene linije na trbuhu i grudima. Akne su se same povukle, a strije su s vremenom izblijedjele te postale svijetlo ljubičaste – i dalje su tu, ali više nisu toliko zastrašujuće. Mislim da je nanošenje hidratantne kreme zasigurno pomoglo!

Ellie, mama devetomjesečne Iris

Reference:

www.nhs.uk/Conditions/Stretch-marks/Pages/Introduction.aspx

http://www.nhs.uk/Conditions/Acne/Pages/Introduction.aspx

http://www.bad.org.uk/for-the-public/patient-information-leaflets/melasma#.VAmpA1fgVEM

Jo Waters

Image