Neugodne istine o dojenju i dodatni savjeti | Bepanthen

Neugodne istine o dojenju

Najgora stvar kod dojenja vrlo su vjerojatno one licemjerne duše koje na dojenje gledaju kroz ružičaste naočale i veličaju njegove vrline; obično su to isti oni ljudi koji su vam rekli da porod neće boljeti. U njihovim je očima adaptirano mlijeko otrov, a hranjenje bočicom tabu i znak krajnjeg nemara. Većina žena shvaća prednosti dojenja i žele ono što je najbolje za njihovo dijete. Prednosti dojenja dobro su poznate. Ono je fizički i emocionalno zdravije za dijete i za majku, besplatno je – ukratko, što se tu ima ne voljeti.

žena brine

Međutim, ono što žene ne žele jest da im se obraćaju s visoka ili da se zbog drugih neopravdano osjećaju krivima zbog odluka koje donose ili moraju donijeti. Brojni su razlozi zbog kojih bi majka mogla odlučiti da ne doji (medicinski, psihološki, fiziološki, financijski) - naime, hranjenje djeteta isključivo dojenjem može postati gotovo nemoguće kada radite, a mnoge majke moraju raditi. Različitih razloga za dojenje ili nedojenje ima koliko i žena, stoga je neophodno poznavati njegove prednosti i mane.

Kako dojenje izgleda u stvarnosti

  1. Dojenje je bolno... U početku će dojenje vjerojatno boljesti.  Vaše bradavice neće znati što ih je zadesilo. Dojenje je vještina koju treba naučiti. Presudno je pravilno zahvaćanje dojke. Nepravilno zahvaćanje dojke može dovesti do natečenih i bolnih dojki, ispucanih bradavica koje krvare, a u nekim slučajevima i do nabreklosti dojki, začepljenja mliječnih kanalića, mastitisa, vrućice i soora.  Pravilno zahvaćanje dojke zaista jest presudno. Svaka bi majka trebala imati podršku da nauči kako ga ostvariti. Zapamtite - vježbom do savršenstva i jednom kada usvojite ovu vještinu, ona postaje najlakša stvar na svijetu.
  2. Zamke laktacije. Prvih dana možda će vas brinuti skraćeni frenulum ili nadolazak mlijeka (pitat ćete se hoće li ono ikada nadoći), a možda ćete pak biti razočarani refleksom otpuštanja mlijeka. Znajte da je curenje iz dojki uobičajeno (u nekim slučajevima štrcanje, a u nekima kapanje). Također na zalihi imajte dovoljne količine masti za njegu bradavica, jastučića i grudnjaka za dojilje, štitnika za bradavice, majica koje omogućuju lako dojenje i po potrebi prekrivača za dojenje.
  3. Lijekovi, alkohol i kofein Sve što unesete u organizam može utjecati na vaše dijete. Pitanje je samo u kojoj mjeri? Kao i uvijek, ključ je u umjerenosti. Ako ste konzumirali alkohol, pričekajte da prirodnim putem napusti organizam.
  4. Želja za seksom Ne osjećate želju za seksom? Ne brinite. To je stanje privremeno, uzrokovano hormonima i jedan je od načina na koji majka priroda pazi da ostanete usredotočeni na svoje dijete. Vaše nevjerojatno tijelo (da, nevjerojatno - stvaranje i njegovanje života nisu mala postignuća) treba vremena da se prilagodi svojoj novoj ulozi i funkciji. Ne brinite, želja za seksom će se s vremenom vratiti.
  5. 24-satno radno vrijeme Kada ste jedini hranitelj s danonoćnim dežurstvom, možete se osjećati pomalo poput krave muzare (unatoč svakodnevnoj navali oksitocina koji izaziva dobro raspoloženje). Koristite izdajalicu kako bi vam partner ili prijatelj mogli pomoći s hranjenjem i tako vam omogućiti da se odmorite.
  6. Dojenje naspram adaptiranog mlijeka Ne morate se opredijeliti samo za jedno. Kada se pojave problemi s laktacijom, mnoge žene ustraju i uz odgovarajuću podršku pronađu rješenje. Druge pak dojenje dopunjavaju uporabom adaptiranog mlijeka.

Međutim, ako ne ide sve onako „kako priroda zapovijeda“, donesite informiranu odluku, a da pritom ne osjećate stigmu, pritisak ili osudu. Najbolji savjet koji vam možemo dati jest da ne budete mučenica. Svijet nije savršen. Život je pun kompromisa. Ne zaboravite slušati instinkte. Sami sebe najbolje poznajete i važno je samo što odgovara vama i vašem djetetu.

Image