Borba protiv strija nakon poroda | Bepanthen

Kako se boriti protiv strija

Strije u trudnoći mogu biti jako neugodno iznenađenje, jer se javljaju naizgled niotkuda nakon naglog porasta težine.

Mogu se javiti i uslijed naglog gubitka težine nakon poroda.

Na prvi su pogled crvene i zastrašujuće te ćete se vjerojatno zapitati hoćete li se ikada više usuditi odjenuti bikini.

Ipak, dobra je vijest da strije s vremenom izblijede do svijetle, srebrnkaste boje i neće uvijek biti toliko primjetne, no to može potrajati mjesecima, a ponekad i godinama, te strije neće u potpunosti nestati.

No ovaj problem ne muči samo vas. Procjenjuje se da se strije u određenoj mjeri javljaju u 50‑90% trudnica, obično u šestom i sedmom mjesecu trudnoće.

strije na trbuhu

Što su strije?

Medicinski naziv za strije je striae gravidarum. Uske linije najčešće se javljaju na trbuhu, bedrima i grudima, no mogu se javiti i na donjem dijelu leđa, stražnjici i drugim dijelovima tijela. Isprva su crvene ili ljubičaste, a s vremenom postupno izblijede do srebrnkaste boje.

strije na trbuhu

Što uzrokuje strije?

Strije u trudnoći uzrokuje naglo rastezanje kože uslijed porasta tjelesne težine i hormonskih promjena koje utječu na kožu. Uzroci njihova nastanka složeni su, no jednostavno je objašnjenje da hormonske promjene utječu na stvaranje kolagena - temeljnog gradivnog elementa u koži koji je nužan za održavanje zategnutosti kože koja se širi. Kada je količina kolagena u koži smanjena, dolazi do rastezanja i pucanja kože.

Elastičnost kolagena u određenoj je mjeri genetski uvjetovana.

povrće na tanjuru

Možete li spriječiti njihov nastanak?

Postoje određeni čimbenici rizika za razvoj strija na koje možete utjecati, primjerice visoki indeks tjelesne mase i porast težine u trudnoći veći od 15 kg. Stoga biste se, primjerice, mogli držati zdrave prehrane kako biste izbjegli prevelik porast težine u kratkom vremenu.

Strije i prehrana bogata šećerom

Postoje i dokazi koji ukazuju na to da prehrana bogata šećerom smanjuje elastičnost kolagena, dovodi do njegovog bržeg pucanja i tako povećava vjerojatnost nastanka strija. Stoga biste mogli izbjegavati i hranu bogatu šećerom.

Može li se izgled strija popraviti upotrebom krema?

Dermatolozi tvrde da njihovi pacijenti nakon primjene hidratantnih proizvoda i krema prijavljuju poboljšanja u izgledu strija, no ona nisu službeno potvrđena.

Kreme protiv strija sadrže sastojke kao što su Centella asiatica, provitamin B5, glicerin te čisto maslinovo ulje i kožni lipidi.

Centella asiatica je ekstrakt dobiven iz tropske biljke koji dokazano potiče proizvodnju kolagena i vlakana te tako jača kožu. Time utječe na glavni razlog nastanka strija: krhkost kože koja ne može proizvesti dovoljno kolagena i vlakana kao što je elastin, a koji su potrebni za očuvanje njene čvrste, ali istovremeno podatne strukture. Drugi ključni sastojci, provitamin B5 i glicerin, njeguju i vlaže kožu kako bi ona bila mekana, podatna i elastična, dok čisto maslinovo ulje i kožni lipidi jačaju prirodnu zaštitnu barijeru koja kožu štiti od vanjskih utjecaja.

Drugi načini liječenja

Načini liječenja koje možete razmotriti nakon poroda uključuju:

  • Uporaba valjka s mikroiglicama (dermaroller): Riječ je o mehaničkom liječenju koje je najbolje provoditi u sterilnim uvjetima, primjerice u dermatološkoj ordinaciji. Ono uključuje uporabu valjka s mikroiglicima radi stvaranja tisuća sitnih kanalića u koži. Postupak navodno pospješuje obnovu i oporavak kože.
  • Tretmani frakcijskim laserom: Tretmani frakcijskim laserom mogu poboljšati izgled strija. Laserski tretman dovodi do stvaranja određene količine topline u tkivu i tako potiče nastanak nove, zdrave kože.

Priča jedne mame:

Tijekom cijele trudnoće i nakon nje nanosila sam hidratantnu kremu na trbuh, bedra i grudi i premda se na njima pojavio određeni broj strija, uvjerena sam da je nanošenje hidratantne kreme pozitivno utjecalo na njihov izgled - vrlo su brzo izblijedjele nakon poroda, stoga mislim da moji napori nisu bili uzaludni.

Mama šestomjesečnog djeteta

Image